Lemon Bars to pyszne i proste w przygotowaniu mocno cytrynowe ciasteczka. Kruche ciasto, na to lekko kwaśna i bardzo smaczna masa cytrynowa, wszystko posypane cukrem pudrem. Wykonanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut.
Składniki (na formę 23x23cm), kruche ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 100g cukru
- szczypta soli
- 225g zimnego masła
- 35g mąki pszennej
- 4 całe jajka
- 300g cukru białego
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
- 150g soku z cytryny (około 6 cytryn, zależy od wielkości)
- + cukier puder do posypania na samym końcu
Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180*C, grzanie góra dół. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta, do miski wsypujemy wszystkie składniki (mąkę, cukier, szczyptę soli) oraz pokrojone w małe kawałki zimne masło, całość ugniatamy za pomocą widelca lub noża, chodzi o to by jak najmniej dotykać ciasto ciepłymi dłońmi, tworzymy "kruszonkę" (ciasto nie ma mieć jednolitej masy). Całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ugniatamy dłońmi lub łyżką, wyrównujemy całość. Pieczemy około 18 minut (aż spód się zarumieni).
W międzyczasie przygotowujemy masę cytrynową. Wyciskamy sok z cytryn, ścieramy skórkę z jednej cytryny. Wlewamy całość do miski, dodajemy do niej cztery całe jajka, cukier, mąkę. Wszystko mieszamy dokładnie (najlepiej za pomocą ubijaczki/rózgi). Wyciągamy upieczony spód i wylewamy na nie całą masę (jest ona dość płynna).
Wkładamy do piekarnika na kolejne 18-20minut, pieczemy do czasu aż masa cytrynowa się zetnie. Wyciągamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu solidnie posypujemy cukrem pudrem. Kroimy za pomocą ciepłego noża (wystarczy polać nóż wrzątkiem i wysuszyć ręcznikiem kuchennym).