Przejdź do głównej zawartości

Lemon Bars

Lemon Bars to pyszne i proste w przygotowaniu mocno cytrynowe ciasteczka. Kruche ciasto, na to lekko kwaśna i bardzo smaczna masa cytrynowa, wszystko posypane cukrem pudrem. Wykonanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut. 

Składniki (na formę 23x23cm), kruche ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 225g zimnego masła
Składniki na masę cytrynową:
  • 35g mąki pszennej
  • 4 całe jajka
  • 300g cukru białego
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 150g soku z cytryny (około 6 cytryn, zależy od wielkości)
  • + cukier puder do posypania na samym końcu

Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180*C, grzanie góra dół. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta, do miski wsypujemy wszystkie składniki (mąkę, cukier, szczyptę soli) oraz pokrojone w małe kawałki zimne masło, całość ugniatamy za pomocą widelca lub noża, chodzi o to by jak najmniej dotykać ciasto ciepłymi dłońmi, tworzymy "kruszonkę" (ciasto nie ma mieć jednolitej masy). Całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ugniatamy dłońmi lub łyżką, wyrównujemy całość. Pieczemy około 18 minut (aż spód się zarumieni).
 
W międzyczasie przygotowujemy masę cytrynową. Wyciskamy sok z cytryn, ścieramy skórkę z jednej cytryny. Wlewamy całość do miski, dodajemy do niej cztery całe jajka, cukier, mąkę. Wszystko mieszamy dokładnie (najlepiej za pomocą ubijaczki/rózgi). Wyciągamy upieczony spód i wylewamy na nie całą masę (jest ona dość płynna). 
 
Wkładamy do piekarnika na kolejne 18-20minut, pieczemy do czasu aż  masa cytrynowa się zetnie. Wyciągamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu solidnie posypujemy cukrem pudrem. Kroimy za pomocą ciepłego noża (wystarczy polać nóż wrzątkiem i wysuszyć ręcznikiem kuchennym).



Popularne posty z tego bloga

Panierowany kurczak jak w KFC

Gdy mamy ochotę na panierowanego kurczaka warto go przygotować trochę w inny sposób. Co powiecie na "polędwiczki" z kurczaka inspirowane tymi ze znanej sieci fastfoodowej? Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty w środku ale jednocześnie posiada chrupiącą, złocistą panierkę do przygotowania której potrzebujemy tylko kilka składników. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać np. z frytkami i ulubionymi sosami, w mojej propozycji to sos meksykański. Z przedstawionych proporcji wychodzi około 22 kawałków kurczaka. Co potrzebne do przygotowania? (proporcje na 800g piersi kurczaka, dla 4-6 osób) 800g piersi kurczaka 400ml maślanki naturalnej  200g mąki pszennej przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, suszony lubczyk) olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia Przygotowanie Piersi kurczaka kroimy na dość duże kawałki/paski, pokrojoną pierś wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami (płaska łyżeczka soli, pieprzu

Kurczak gyros z domowymi frytkami

Proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, szczególnie powinny zasmakować wam domowe frytki, które są złociste, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia frytek, gdyż pozostałe części dania robią się równocześnie. Co będziesz potrzebować (porcja na 3-4 osoby): 600g piersi z kurczaka przyprawa 'gyros' sól, pieprz, ostra papryka w proszku ryż parbioled (100g na osobę)  brokuły lub inne ulubione warzywo, sałata 500g dużych ziemniaków 3 łyżeczki cukru 400ml oleju do smażenia Frytki: obierz ziemniaki, pokrój w dość grube kawałki; zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą z jedną łyżeczką cukru; odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę z ziemniaków i zalej je wodą z cukrem jeszcze dwa razy. Odsączone ziemniaki należy dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym/kuchennej ścierce. Frytki smażymy na patelni z dużą ilością rozgrzanego do około 170*C oleju (tak by ziemniaki były całkowicie zakryte), smażymy przez około 10-12 minut, aż nab

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to coś co pewnie już widzieliście nie raz, jednak jest to danie bardzo proste i szybkie (jeśli mamy ziemniaki "z wczoraj") oraz jak dla mnie bardzo kojarzące się z latem, gdy przy okazji mamy ochotę na mizerię i jajko sadzone. Wykonanie ich jest bardzo proste, ważne by ziemniaki były zimne, dlatego sprawdzają się najlepiej takie, które zostały nam z poprzedniego dnia lub ugotować należy je rano, by do pory obiadowej zdążyły wystygnąć.  Składniki na około 20 kotletów:  1,5kg ziemniaków, ugotowanych, rozgniecionych za pomocą praski/ubijaczki do ziemniaków, wystudzonych pęczek szczypiorku sól, pieprz, ostra papryka, czosnek (świeży, granulowany), inne ulubione przyprawy, które pasują do dania i na które mamy ochotę bułka tarta 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka do masy + 1 jajko rozbełtane do obtaczania kotletów Przygotowanie: do ugniecionych i ostudzonych ziemniaków dodać dwa jajka, mąkę, sól, pieprz, ostra papryka i czosnek do smaku, posiek