Gdy mamy ochotę na panierowanego kurczaka warto go przygotować trochę w inny sposób. Co powiecie na "polędwiczki" z kurczaka inspirowane tymi ze znanej sieci fastfoodowej? Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty w środku ale jednocześnie posiada chrupiącą, złocistą panierkę do przygotowania której potrzebujemy tylko kilka składników. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać np. z frytkami i ulubionymi sosami, w mojej propozycji to sos meksykański. Z przedstawionych proporcji wychodzi około 22 kawałków kurczaka.
Co potrzebne do przygotowania?
(proporcje na 800g piersi kurczaka, dla 4-6 osób)
- 800g piersi kurczaka
- 400ml maślanki naturalnej
- 200g mąki pszennej
- przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, suszony lubczyk)
- olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie
Piersi kurczaka kroimy na dość duże kawałki/paski, pokrojoną pierś wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami (płaska łyżeczka soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostej, pół łyżeczki czosnku oraz lubczyku), mieszamy kurczaka z przyprawami i zalewamy 200ml maślanki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h. Resztę (200ml) maślanki przelewamy do osobnej miski.
Mąkę pszenną na szerokim talerzu mieszamy z taką samą ilością i proporcjami przypraw jaką użyliśmy do marynowania kurczaka.
Każdy kawałek kurczaka zamoczony w maślance przekładamy na talerz z mąką i obsypujemy go, następnie zanurzamy w odlanej wcześniej 200ml maślanki i znowu przekładamy na talerz z mąką i dokładnie obtaczamy. Dzięki podwójnemu panierowaniu powstanie nam właśnie fajna i gruba panierka z nieregularnymi kształtami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (by sprawdzić czy olej się dobrze nagrzał, gdy nie posiadamy kuchennego termometru wystarczy, że wrzucimy na patelnie z olejem kawałek chleba, jeżeli zacznie się smażyć i skwierczeć to znaczy że olej ma odpowiednią temperaturę). Układamy po kilka kawałków kurczaka na patelni (smażymy partiami by nie obniżyć za mocno temperatury oleju oraz by kawałki kurczaka się ze sobą nie posklejały). Smażymy po około 3 minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru panierki.
Koszt
- 800g piersi z kurczaka - 12zł
- 200g mąki pszennej - 0,50zł
- maślanka - 2zł
- 500ml oleju - 5zł
Komentarze
Prześlij komentarz