Proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, szczególnie powinny zasmakować wam domowe frytki, które są złociste, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia frytek, gdyż pozostałe części dania robią się równocześnie.
Co będziesz potrzebować (porcja na 3-4 osoby):
- 600g piersi z kurczaka
- przyprawa 'gyros'
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
- ryż parbioled (100g na osobę)
- brokuły lub inne ulubione warzywo, sałata
- 500g dużych ziemniaków
- 3 łyżeczki cukru
- 400ml oleju do smażenia
Frytki: obierz ziemniaki, pokrój w dość grube kawałki; zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą z jedną łyżeczką cukru; odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę z ziemniaków i zalej je wodą z cukrem jeszcze dwa razy. Odsączone ziemniaki należy dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym/kuchennej ścierce. Frytki smażymy na patelni z dużą ilością rozgrzanego do około 170*C oleju (tak by ziemniaki były całkowicie zakryte), smażymy przez około 10-12 minut, aż nabiorą rumianego koloru (należy zmniejszać palnik pod patelnią by ziemniaki się nie przypaliły za mocno, gdyż w środku mogą być jeszcze surowe).
Kurczaka kroimy w dużą kostkę, solimy, pieprzymy i dodajemy łyżeczkę ostrej papryki oraz 2 łyżeczki przyprawy typu gyros. Smażymy na osobnej patelni przez około 10 minut, na średnim ogniu. W międzyczasie gotujemy ulubione warzywa np. brokuły, kalafior, marchew.
Koszt:
- ziemniaki: 1zł
- kurczak: 10zł
- ryż: 2,80zł
- brokuły: 3,20zł
- olej (półlitrowa butelka): 3,90zł
Komentarze
Prześlij komentarz