Proste "co nie co", gdy mamy ochotę na coś słodkiego, nie mamy czasu, a w szafkach mamy tylko kilka podstawowych składników. Wykonanie kokosowych ciasteczek zajmie ci mniej niż 10 minut, a samo pieczenie nie dłużej niż kwadrans. Bez problemu w tym czasie pieczenia zdążysz zaparzyć dobrą kawę :)
Składniki na około 20 kokosanek:
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 140 gram białego cukru
- 200 gram wiórek kokosowych
Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, następnie białka ubić na gęstą pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo (łyżka po łyżce) cukru, ubić na bardzo gęstą i lśniącą pianę, dodać żółtka nie przestając miksować, następnie do masy dodać wiórki kokosowe i delikatnie (szpatułką) wymieszać; uformować za pomocą łyżeczki dowolny kształt i wielkość kokosanek (można uformować dłońmi na kule wielkości orzecha włoskiego), ułożyć zachowując odległość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia; piec przez około 15 minut, w temperaturze 160*C na złoty kolor, wyjąć i studzić na kratce, gdy wystygną można polać roztopioną mleczną czekoladą.
Koszt: za 20 kokosanek: 2 jajka - 80gr, wiórki kokosowe 3,50zł, 140g cukru - 50gr, razem: 4,80zł
Kokosanek nie odmawiam nigdy!:-)
OdpowiedzUsuńCudowne:)
OdpowiedzUsuń