Przejdź do głównej zawartości

Gnocchi z warzywami

gnocchi z warzywami
Gnocchi z warzywami, a bardziej precyzując kluseczki z tym co mamy akurat w lodówce/szafce. Są takie dni, kiedy nie mamy ochotę na stanie przy garach, a chcemy zjeść coś szybko, smacznie i pożywnie. Dlatego jednym z takich jednogarnkowych dań jest to prezentowane tutaj. Jako bazę możemy wykorzystać różnego rodzaju warzywa, nie tylko cukinie (chociaż bardzo dobrze się tutaj sprawdza i warto zadbać, by znalazła się ona w tej potrawie, a szczególnie teraz gdy będzie ona w okresie wiosenno-letnim coraz tańsza). 

Składniki (na 4 osoby):
  • jedno opakowanie gotowych kluseczek typu gnocchi (nie mrożone, 500g, Tesco, można je dostać na półce z makaronami)
  • 2 cukinie
  • 1-2 marchewki (lub np. papryka zielona, czerwona, żółta)
  • 2 cebule, 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypioru
  • kilka pieczarek
  • puszka pomidorów, dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, ostra papryka (chili) w proszku, szczypta suszonej bazylii
  • opcjonalnie: 250g piersi z kurczaka
Przygotowanie: W dużym garnku podsmażyć cebulę z czosnkiem, gdy się cebula zeszkli dodać pokrojoną w talarki marchewkę, cukinie pokrojoną w półksiężyce, pieczarki pokrojone w ćwiartki i inne warzywa, które mamy ochotę (oraz jeżeli robimy wersję mięsną to dodać pokrojonego w kostkę kurczaka); podsmażyć wszystko przez około 5 minut aż warzywa zmiękną, zalać krojonymi pomidorami z puszki, jeżeli płynu jest za mało można dodać około 200ml wody, doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i bazylią. Następnie dusić wszystko przez 15-20min, pod koniec gotowania wrzucić kluseczki i gotować jeszcze przez 2-3 minuty, posypać obficie pokrojonym nie za drobno szczypiorem.

Koszt: kluseczki gnocchi - 3,99zł, dwie cukinie 2,50zł, szczypior z cebulką 1,99zł, kilka pieczarek 1,20zł, puszka pomidorów 2,25zł, (+/- 4zł za 250g piersi z kurczaka), marchew: 0,40zł, razem: około 17zł

Komentarze

  1. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Panierowany kurczak jak w KFC

Gdy mamy ochotę na panierowanego kurczaka warto go przygotować trochę w inny sposób. Co powiecie na "polędwiczki" z kurczaka inspirowane tymi ze znanej sieci fastfoodowej? Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty w środku ale jednocześnie posiada chrupiącą, złocistą panierkę do przygotowania której potrzebujemy tylko kilka składników. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać np. z frytkami i ulubionymi sosami, w mojej propozycji to sos meksykański. Z przedstawionych proporcji wychodzi około 22 kawałków kurczaka. Co potrzebne do przygotowania? (proporcje na 800g piersi kurczaka, dla 4-6 osób) 800g piersi kurczaka 400ml maślanki naturalnej  200g mąki pszennej przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, suszony lubczyk) olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia Przygotowanie Piersi kurczaka kroimy na dość duże kawałki/paski, pokrojoną pierś wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami (płaska łyżeczka soli, pieprzu

Kurczak gyros z domowymi frytkami

Proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, szczególnie powinny zasmakować wam domowe frytki, które są złociste, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia frytek, gdyż pozostałe części dania robią się równocześnie. Co będziesz potrzebować (porcja na 3-4 osoby): 600g piersi z kurczaka przyprawa 'gyros' sól, pieprz, ostra papryka w proszku ryż parbioled (100g na osobę)  brokuły lub inne ulubione warzywo, sałata 500g dużych ziemniaków 3 łyżeczki cukru 400ml oleju do smażenia Frytki: obierz ziemniaki, pokrój w dość grube kawałki; zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą z jedną łyżeczką cukru; odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę z ziemniaków i zalej je wodą z cukrem jeszcze dwa razy. Odsączone ziemniaki należy dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym/kuchennej ścierce. Frytki smażymy na patelni z dużą ilością rozgrzanego do około 170*C oleju (tak by ziemniaki były całkowicie zakryte), smażymy przez około 10-12 minut, aż nab

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to coś co pewnie już widzieliście nie raz, jednak jest to danie bardzo proste i szybkie (jeśli mamy ziemniaki "z wczoraj") oraz jak dla mnie bardzo kojarzące się z latem, gdy przy okazji mamy ochotę na mizerię i jajko sadzone. Wykonanie ich jest bardzo proste, ważne by ziemniaki były zimne, dlatego sprawdzają się najlepiej takie, które zostały nam z poprzedniego dnia lub ugotować należy je rano, by do pory obiadowej zdążyły wystygnąć.  Składniki na około 20 kotletów:  1,5kg ziemniaków, ugotowanych, rozgniecionych za pomocą praski/ubijaczki do ziemniaków, wystudzonych pęczek szczypiorku sól, pieprz, ostra papryka, czosnek (świeży, granulowany), inne ulubione przyprawy, które pasują do dania i na które mamy ochotę bułka tarta 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka do masy + 1 jajko rozbełtane do obtaczania kotletów Przygotowanie: do ugniecionych i ostudzonych ziemniaków dodać dwa jajka, mąkę, sól, pieprz, ostra papryka i czosnek do smaku, posiek