Przejdź do głównej zawartości

Zupa rybno - paprykowa

Przedstawiam przepis na prostą zupę rybno - paprykową. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali jedynie kilku papryk i ulubionego fileta rybnego (w moim przypadku to filet z łososia ze skórką).

Co będzie potrzebne?
(proporcje na 4-6 porcji)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 ziemniaki
  • 2l bulionu drobiowego/warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki płaskie soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 natka pietruszki
  • 300g filetu łososia ze skórą
  • puszka pomidorów bez skóry
Przygotowanie
Papryki pokroić w długie paski, cebulę i ziemniaki w drobną kostkę. Podsmażyć przez 3 minuty cebulę wraz z paprykami oraz ziemniakami w garnku w którym będziemy gotować naszą zupę (bardzo często mieszając). Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować przez około 20-25 minut do miękkości warzyw. Dodać przyprawy. Łososia pozbawić skóry i wrzucić ją do gotującej się zupy (skórę należy wyjąć przed podaniem, chcemy tylko by ryba nabrała rybnego aromatu). Filety z łososia podzielić na mniejsze porcje i usmażyć na patelni na złoty kolor.
Pod koniec gotowania dodać pomidory z puszki (jeżeli kupiliśmy pomidory siekane to wrzucamy od razu, całe należy posiekać w osobnej misce lub zmiksować). Gotować jeszcze przez około 5 minut.
Nalać zupę do miseczki, na wierzch położyć kawałki łososia, udekorować posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Panierowany kurczak jak w KFC

Gdy mamy ochotę na panierowanego kurczaka warto go przygotować trochę w inny sposób. Co powiecie na "polędwiczki" z kurczaka inspirowane tymi ze znanej sieci fastfoodowej? Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty w środku ale jednocześnie posiada chrupiącą, złocistą panierkę do przygotowania której potrzebujemy tylko kilka składników. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać np. z frytkami i ulubionymi sosami, w mojej propozycji to sos meksykański. Z przedstawionych proporcji wychodzi około 22 kawałków kurczaka. Co potrzebne do przygotowania? (proporcje na 800g piersi kurczaka, dla 4-6 osób) 800g piersi kurczaka 400ml maślanki naturalnej  200g mąki pszennej przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, suszony lubczyk) olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia Przygotowanie Piersi kurczaka kroimy na dość duże kawałki/paski, pokrojoną pierś wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami (płaska łyżeczka soli, pieprzu

Kurczak gyros z domowymi frytkami

Proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, szczególnie powinny zasmakować wam domowe frytki, które są złociste, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia frytek, gdyż pozostałe części dania robią się równocześnie. Co będziesz potrzebować (porcja na 3-4 osoby): 600g piersi z kurczaka przyprawa 'gyros' sól, pieprz, ostra papryka w proszku ryż parbioled (100g na osobę)  brokuły lub inne ulubione warzywo, sałata 500g dużych ziemniaków 3 łyżeczki cukru 400ml oleju do smażenia Frytki: obierz ziemniaki, pokrój w dość grube kawałki; zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą z jedną łyżeczką cukru; odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę z ziemniaków i zalej je wodą z cukrem jeszcze dwa razy. Odsączone ziemniaki należy dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym/kuchennej ścierce. Frytki smażymy na patelni z dużą ilością rozgrzanego do około 170*C oleju (tak by ziemniaki były całkowicie zakryte), smażymy przez około 10-12 minut, aż nab

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to coś co pewnie już widzieliście nie raz, jednak jest to danie bardzo proste i szybkie (jeśli mamy ziemniaki "z wczoraj") oraz jak dla mnie bardzo kojarzące się z latem, gdy przy okazji mamy ochotę na mizerię i jajko sadzone. Wykonanie ich jest bardzo proste, ważne by ziemniaki były zimne, dlatego sprawdzają się najlepiej takie, które zostały nam z poprzedniego dnia lub ugotować należy je rano, by do pory obiadowej zdążyły wystygnąć.  Składniki na około 20 kotletów:  1,5kg ziemniaków, ugotowanych, rozgniecionych za pomocą praski/ubijaczki do ziemniaków, wystudzonych pęczek szczypiorku sól, pieprz, ostra papryka, czosnek (świeży, granulowany), inne ulubione przyprawy, które pasują do dania i na które mamy ochotę bułka tarta 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka do masy + 1 jajko rozbełtane do obtaczania kotletów Przygotowanie: do ugniecionych i ostudzonych ziemniaków dodać dwa jajka, mąkę, sól, pieprz, ostra papryka i czosnek do smaku, posiek