Przepis na prostą sałatkę makaronową z dodatkiem tuńczyka. Jest to idealna propozycja na lekki obiad, kolację lub alternatywa dla nudnych kanapek do pracy. Wykonanie jest bardzo proste i ogranicza się jedynie do ugotowania makaronu i pokrojeniu składników.
Co będziesz potrzebować?
(proporcje dla 4-6 osób)
- 300g makaronu penne
- 400g pomidorków koktajlowych
- jedno opakowanie ulubionej sałaty, u mnie rukola z roszponką
- 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu
- puszka tuńczyka w oleju
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (3 łyżeczki na 3 litry wody), pomidorki przekroić na pół i włożyć do miski, a następnie dodać rukolę/roszponkę, tuńczyka wraz z całą zalewą (gdyż olej z niego będzie służył za dressing). Ugotowany, przepłukany pod zimną wodą (to ważne by przepłukać go wodą w durszlaku by nie sklejał się) oraz przestudzony dodać do miski z sałatką, posypać całość solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona przez min. 30 min w lodówce. Z określonej proporcji wychodzi duża miska sałatki. Przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni.
Koszt
- makaron - 2,20zł
- pomidorki - 4,50zł
- sałata - 2,60zł
- tuńczyk - 2,99zł
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń