Kto nie kocha naleśników czy to na słodko czy na słono? Jest to bardzo uniwersalna potrawa, która może służyć nam za pełne danie obiadowe (np. z farszem mięsnym, ze szpinakiem) lub bardzo smacznym i sycącym deserem. Przedstawiona w przepisie wersja to sposób na ciekawy, nie za słodki, pożywny deser, ale także sprawdzi się na śniadanie czy na kolację.
Co będziemy potrzebować?
(proporcje na 10-12 naleśników)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody (najlepiej woda mineralna gazowana)
- 4 całe jajka
- 4 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 2 brzoskwinie lub nektarynki
- 2 banany
- 3 łyżeczki miodu
- 4 łyżki masła
- 2 kostki białego sera (400g)
Przygotowanie
Ciasto naleśnikowe: połączyć ze sobą mąkę, mleko, wodę, 3 jajka, 2 łyżeczki cukru, sól, dwie łyżki roztopionego masła i dokładnie wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki (jak słodka śmietanka 18%), gdy jest za gęste należy dodać mleka/wody. Ciasto nalewać na patelnie najlepiej za pomocą chochli do zupy, usmażyć naleśniki na złoty kolor.
Owoce: brzoskwinie obrać i pokroić w małą kostkę, banany obrać i pokroić na 2 cm grubości plastry; na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone owoce, podsmażać na średnim ogniu przez około minutę bardzo często mieszając, pod koniec polać owoce trzeba łyżeczkami miodu i poddusić jeszcze przez kilkanaście sekund; przełożyć do miseczki.
Ser: do miski przełożyć twaróg, dodać dwie dwie łyżki mleka, 2 łyżeczki cukru oraz jedno żółtko (sparzyć wcześniej - jajko kładziemy na dużą łyżkę i przelewamy wrzątkiem nad zlewem przez 3 sekundy).
Koszt
- mąka - 1zł
- 4 jajka - 1,20zł
- miód - 2zł (w sklepach można dostać małe, jednorazowe opakowania miodu)
- masło - 0,40zł
- 2 kostki sera - 4zł
- 2 banany - 1,50zł
- 2 brzoskwinie - 1,60zł
- mleko - 1zł
Komentarze
Prześlij komentarz