Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z serem i owocami w miodzie

Kto nie kocha naleśników czy to na słodko czy na słono? Jest to bardzo uniwersalna potrawa, która może służyć nam za pełne danie obiadowe (np. z farszem mięsnym, ze szpinakiem) lub bardzo smacznym i sycącym deserem. Przedstawiona w przepisie wersja to sposób na ciekawy, nie za słodki, pożywny deser, ale także sprawdzi się na śniadanie czy na kolację. 

Co będziemy potrzebować?
(proporcje na 10-12 naleśników)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody (najlepiej woda mineralna gazowana)
  • 4 całe jajka
  • 4 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 brzoskwinie lub nektarynki
  • 2 banany
  • 3 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki masła
  • 2 kostki białego sera (400g)
Przygotowanie
Ciasto naleśnikowe:  połączyć ze sobą mąkę, mleko, wodę, 3 jajka, 2 łyżeczki cukru, sól, dwie łyżki roztopionego masła i dokładnie wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki (jak słodka śmietanka 18%), gdy jest za gęste należy dodać mleka/wody. Ciasto nalewać na patelnie najlepiej za pomocą chochli do zupy, usmażyć naleśniki na złoty kolor. 
Owoce: brzoskwinie obrać i pokroić w małą kostkę, banany obrać i pokroić na 2 cm grubości plastry; na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone owoce, podsmażać na średnim ogniu przez około minutę bardzo często mieszając, pod koniec polać owoce trzeba łyżeczkami miodu i poddusić jeszcze przez kilkanaście sekund; przełożyć do miseczki.
Ser: do miski przełożyć twaróg, dodać dwie dwie łyżki mleka, 2 łyżeczki cukru oraz jedno żółtko (sparzyć wcześniej - jajko kładziemy na dużą łyżkę i przelewamy wrzątkiem nad zlewem przez 3 sekundy).

Koszt
  • mąka - 1zł
  • 4 jajka - 1,20zł
  • miód - 2zł (w sklepach można dostać małe, jednorazowe opakowania miodu)
  • masło - 0,40zł
  • 2 kostki sera - 4zł
  • 2 banany - 1,50zł
  • 2 brzoskwinie - 1,60zł
  • mleko - 1zł
Całkowity (orientacyjny) koszt: 12,70zł

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Panierowany kurczak jak w KFC

Gdy mamy ochotę na panierowanego kurczaka warto go przygotować trochę w inny sposób. Co powiecie na "polędwiczki" z kurczaka inspirowane tymi ze znanej sieci fastfoodowej? Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty w środku ale jednocześnie posiada chrupiącą, złocistą panierkę do przygotowania której potrzebujemy tylko kilka składników. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać np. z frytkami i ulubionymi sosami, w mojej propozycji to sos meksykański. Z przedstawionych proporcji wychodzi około 22 kawałków kurczaka. Co potrzebne do przygotowania? (proporcje na 800g piersi kurczaka, dla 4-6 osób) 800g piersi kurczaka 400ml maślanki naturalnej  200g mąki pszennej przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, suszony lubczyk) olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia Przygotowanie Piersi kurczaka kroimy na dość duże kawałki/paski, pokrojoną pierś wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami (płaska łyżeczka soli, pieprzu

Kurczak gyros z domowymi frytkami

Proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, szczególnie powinny zasmakować wam domowe frytki, które są złociste, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia frytek, gdyż pozostałe części dania robią się równocześnie. Co będziesz potrzebować (porcja na 3-4 osoby): 600g piersi z kurczaka przyprawa 'gyros' sól, pieprz, ostra papryka w proszku ryż parbioled (100g na osobę)  brokuły lub inne ulubione warzywo, sałata 500g dużych ziemniaków 3 łyżeczki cukru 400ml oleju do smażenia Frytki: obierz ziemniaki, pokrój w dość grube kawałki; zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą z jedną łyżeczką cukru; odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę z ziemniaków i zalej je wodą z cukrem jeszcze dwa razy. Odsączone ziemniaki należy dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym/kuchennej ścierce. Frytki smażymy na patelni z dużą ilością rozgrzanego do około 170*C oleju (tak by ziemniaki były całkowicie zakryte), smażymy przez około 10-12 minut, aż nab

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to coś co pewnie już widzieliście nie raz, jednak jest to danie bardzo proste i szybkie (jeśli mamy ziemniaki "z wczoraj") oraz jak dla mnie bardzo kojarzące się z latem, gdy przy okazji mamy ochotę na mizerię i jajko sadzone. Wykonanie ich jest bardzo proste, ważne by ziemniaki były zimne, dlatego sprawdzają się najlepiej takie, które zostały nam z poprzedniego dnia lub ugotować należy je rano, by do pory obiadowej zdążyły wystygnąć.  Składniki na około 20 kotletów:  1,5kg ziemniaków, ugotowanych, rozgniecionych za pomocą praski/ubijaczki do ziemniaków, wystudzonych pęczek szczypiorku sól, pieprz, ostra papryka, czosnek (świeży, granulowany), inne ulubione przyprawy, które pasują do dania i na które mamy ochotę bułka tarta 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka do masy + 1 jajko rozbełtane do obtaczania kotletów Przygotowanie: do ugniecionych i ostudzonych ziemniaków dodać dwa jajka, mąkę, sól, pieprz, ostra papryka i czosnek do smaku, posiek