Przepis na prostą i aromatyczną ale jak pyszną przekąskę lub zamiennik bułki czy chleba. Jest to wspaniałe rozwiązanie na imprezę czy jako obiad do pracy. Focaccia świetnie smakuje bez dodatków, ale można z niej zrobić kanapkę lub panini.
Co będziesz potrzebował do przygotowania?
- 300g mąki pszennej (ja użyłem tortowej)
- 100ml ciepłego mleka
- 200ml letniej wody
- 7g drożdży suszonych lub 25g świeżych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- olej lub oliwa z oliwek
- pół łyżeczki ziół (rozmaryn, tymianek, oregano lub bazylia)
Przygotowanie
Zaczynamy od podgrzania mleka z wodą (mleko i woda mają być letnie, nie mogą być za gorące - temp. odpowiednia to około 35-40*C). Do podgrzanej wody i mleka wsypujemy cukier oraz drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, olej/oliwę oraz ulubione zioła (w moim przypadku to suszony tymianek). Dodajemy mleko z wodą i drożdżami do mąki i dokładnie mieszamy, następnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem przez około 5 minut. Ciasto ma być elastyczne, lepiej gdy lekko lepi się do rąk, niż by miało być za suche. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Po tym czasie smarujemy lekko olejem/oliwą blachę lub naczynie żaroodporne (wymiary około 35x25cm), za pomocą dłońmi rozpłaszczamy ciasto po całej powierzchni blachy, smarujemy górę ciasta olejem lub oliwą, posypujemy lekko ziołami, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.
W tym czasie możemy już rozgrzać piekarnik do temperatury 180*C z termoobiegiem. Po godzinie wyrastania robimy tradycyjne wgłębienia w cieście za pomocą palca (w powstałe dziury możemy włożyć po kawałku świeżego rozmarynu, całość posypujemy także szczyptą soli (najlepiej morskiej lub gruboziarnistej). Wkładamy focaccię do piekarnika i pieczemy około 25 minut.
Koszt
- mąka - 0,50zł
- olej - 0,50zł
- zioła - 0,25zł
- drożdże - 1,20zł (7g suszonych)
- mleko - 0,25zł
Komentarze
Prześlij komentarz