Przejdź do głównej zawartości

Focaccia!

Przepis na prostą i aromatyczną ale jak pyszną przekąskę lub zamiennik bułki czy chleba. Jest to wspaniałe rozwiązanie na imprezę czy jako obiad do pracy. Focaccia świetnie smakuje bez dodatków, ale można z niej zrobić kanapkę lub panini.

Co będziesz potrzebował do przygotowania?
  • 300g mąki pszennej (ja użyłem tortowej)
  • 100ml ciepłego mleka
  • 200ml letniej wody
  • 7g drożdży suszonych lub 25g świeżych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • olej lub oliwa z oliwek
  • pół łyżeczki ziół (rozmaryn, tymianek, oregano lub bazylia) 
Przygotowanie
Zaczynamy od podgrzania mleka z wodą (mleko i woda mają być letnie, nie mogą być za gorące - temp. odpowiednia to około 35-40*C). Do podgrzanej wody i mleka wsypujemy cukier oraz drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, olej/oliwę oraz ulubione zioła (w moim przypadku to suszony tymianek). Dodajemy mleko z wodą i drożdżami do mąki i dokładnie mieszamy, następnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem przez około 5 minut. Ciasto ma być elastyczne, lepiej gdy lekko lepi się do rąk, niż by miało być za suche. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Po tym czasie smarujemy lekko olejem/oliwą blachę lub naczynie żaroodporne (wymiary około 35x25cm), za pomocą dłońmi rozpłaszczamy ciasto po całej powierzchni blachy, smarujemy górę ciasta olejem lub oliwą, posypujemy lekko ziołami, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. 
W tym czasie możemy już rozgrzać piekarnik do temperatury 180*C z termoobiegiem. Po godzinie wyrastania robimy tradycyjne wgłębienia w cieście za pomocą palca (w powstałe dziury możemy włożyć po kawałku świeżego rozmarynu, całość posypujemy także szczyptą soli (najlepiej morskiej lub gruboziarnistej). Wkładamy focaccię do piekarnika i pieczemy około 25 minut.

Koszt
  • mąka - 0,50zł
  • olej - 0,50zł
  • zioła - 0,25zł
  • drożdże - 1,20zł (7g suszonych)
  • mleko - 0,25zł
Całkowity (orientacyjny) i proporcjonalny koszt to:  2,70zł

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Panierowany kurczak jak w KFC

Gdy mamy ochotę na panierowanego kurczaka warto go przygotować trochę w inny sposób. Co powiecie na "polędwiczki" z kurczaka inspirowane tymi ze znanej sieci fastfoodowej? Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty w środku ale jednocześnie posiada chrupiącą, złocistą panierkę do przygotowania której potrzebujemy tylko kilka składników. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać np. z frytkami i ulubionymi sosami, w mojej propozycji to sos meksykański. Z przedstawionych proporcji wychodzi około 22 kawałków kurczaka. Co potrzebne do przygotowania? (proporcje na 800g piersi kurczaka, dla 4-6 osób) 800g piersi kurczaka 400ml maślanki naturalnej  200g mąki pszennej przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, suszony lubczyk) olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia Przygotowanie Piersi kurczaka kroimy na dość duże kawałki/paski, pokrojoną pierś wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami (płaska łyżeczka soli, pieprzu

Kurczak gyros z domowymi frytkami

Proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, szczególnie powinny zasmakować wam domowe frytki, które są złociste, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia frytek, gdyż pozostałe części dania robią się równocześnie. Co będziesz potrzebować (porcja na 3-4 osoby): 600g piersi z kurczaka przyprawa 'gyros' sól, pieprz, ostra papryka w proszku ryż parbioled (100g na osobę)  brokuły lub inne ulubione warzywo, sałata 500g dużych ziemniaków 3 łyżeczki cukru 400ml oleju do smażenia Frytki: obierz ziemniaki, pokrój w dość grube kawałki; zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą z jedną łyżeczką cukru; odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę z ziemniaków i zalej je wodą z cukrem jeszcze dwa razy. Odsączone ziemniaki należy dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym/kuchennej ścierce. Frytki smażymy na patelni z dużą ilością rozgrzanego do około 170*C oleju (tak by ziemniaki były całkowicie zakryte), smażymy przez około 10-12 minut, aż nab

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to coś co pewnie już widzieliście nie raz, jednak jest to danie bardzo proste i szybkie (jeśli mamy ziemniaki "z wczoraj") oraz jak dla mnie bardzo kojarzące się z latem, gdy przy okazji mamy ochotę na mizerię i jajko sadzone. Wykonanie ich jest bardzo proste, ważne by ziemniaki były zimne, dlatego sprawdzają się najlepiej takie, które zostały nam z poprzedniego dnia lub ugotować należy je rano, by do pory obiadowej zdążyły wystygnąć.  Składniki na około 20 kotletów:  1,5kg ziemniaków, ugotowanych, rozgniecionych za pomocą praski/ubijaczki do ziemniaków, wystudzonych pęczek szczypiorku sól, pieprz, ostra papryka, czosnek (świeży, granulowany), inne ulubione przyprawy, które pasują do dania i na które mamy ochotę bułka tarta 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka do masy + 1 jajko rozbełtane do obtaczania kotletów Przygotowanie: do ugniecionych i ostudzonych ziemniaków dodać dwa jajka, mąkę, sól, pieprz, ostra papryka i czosnek do smaku, posiek