Dzisiaj ostatni dzień wakacji więc trzeba to sobie jakoś wynagrodzić mimo tego, że szkołę skończyło się kilka dobrych lat temu. Ze znalezionych jeszcze polskich truskawek w sklepie oraz bananów postanowiłem zrobić coś słodkiego na szybko. Na przygotowanie szybkiego, ciepłego ale przede wszystkim pysznego deseru wystarczy 20 minut (z pieczeniem), a do przygotowania smakowitego deseru będziesz potrzebować tylko kilka składników. Jako, że jest to mój pierwszy wpis na blogu postaram się przekonać Was do częstszego odwiedzania moich pomysłów kulinarnych w przyszłości. Każdy przepis będę dokładnie opisywał oraz podawał orientacyjny koszt stworzenia danego kulinarnego dzieła, bo właśnie taka jest główna cecha moich przepisów - smacznie ale tanio.
Co będziesz potrzebować?
(przepis na dwie kokilki)
- 200g truskawek
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (termoobieg). Truskawki opłukać, pozbawisz szypułek, przekroić na pół i wrzucić do miski. Obrane banany pokroić w grube plastry i dodać do truskawek wraz z dwoma łyżkami cukru, wszystko wymieszać. Kruszonka: w osobnej misce zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki, dodać do niego cukier oraz mąkę, następnie szybko nożem lub ręką połączyć składniki na "grudkowatą" konsystencję. Owocowe przełożyć do kokilek, na wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut (do czasu zrumienienia się kruszonki). Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy na min. 10 min do przestudzenia. Najlepiej deser smakuje z lodami waniliowymi lub innymi ulubionymi.
Koszt
- truskawki 3,99zł (w sezonie znajdziemy dużo taniej)
- 1 banan 0,80zł
- masło (1/4 kostki - 1zł)
- mąką (koszt czterech łyżek - kilkanaście groszy)
- cukier (koszt dwóch łyżek - kilkanaście groszy)
Komentarze
Prześlij komentarz