Przejdź do głównej zawartości

Truskawki i banany pod kruszonką

Dzisiaj ostatni dzień wakacji więc trzeba to sobie jakoś wynagrodzić mimo tego, że szkołę skończyło się kilka dobrych lat temu. Ze znalezionych jeszcze polskich truskawek w sklepie oraz bananów postanowiłem zrobić coś słodkiego na szybko. Na przygotowanie szybkiego, ciepłego ale przede wszystkim pysznego deseru wystarczy 20 minut (z pieczeniem), a do przygotowania smakowitego deseru będziesz potrzebować tylko kilka składników. Jako, że jest to mój pierwszy wpis na blogu postaram się przekonać Was do częstszego odwiedzania moich pomysłów kulinarnych w przyszłości. Każdy przepis będę dokładnie opisywał oraz podawał orientacyjny koszt stworzenia danego kulinarnego dzieła, bo właśnie taka jest główna cecha moich przepisów - smacznie ale tanio.

Co będziesz potrzebować?
(przepis na dwie kokilki)
  • 200g truskawek
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (termoobieg). Truskawki opłukać, pozbawisz szypułek, przekroić na pół i wrzucić do miski. Obrane banany pokroić w grube plastry i dodać do truskawek wraz z dwoma łyżkami cukru, wszystko wymieszać. Kruszonka: w osobnej misce zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki,  dodać do niego cukier oraz mąkę, następnie szybko nożem lub ręką połączyć składniki na "grudkowatą" konsystencję. Owocowe przełożyć do kokilek, na wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut (do czasu zrumienienia się kruszonki). Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy na min. 10 min do przestudzenia. Najlepiej deser smakuje z lodami waniliowymi lub innymi ulubionymi. 

Koszt
  • truskawki 3,99zł (w sezonie znajdziemy dużo taniej)
  • 1 banan 0,80zł
  • masło (1/4 kostki - 1zł)
  • mąką (koszt czterech łyżek - kilkanaście groszy)
  • cukier (koszt dwóch łyżek - kilkanaście groszy)
Całkowity koszt: około 5-6zł za dwie porcje

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Panierowany kurczak jak w KFC

Gdy mamy ochotę na panierowanego kurczaka warto go przygotować trochę w inny sposób. Co powiecie na "polędwiczki" z kurczaka inspirowane tymi ze znanej sieci fastfoodowej? Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty w środku ale jednocześnie posiada chrupiącą, złocistą panierkę do przygotowania której potrzebujemy tylko kilka składników. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać np. z frytkami i ulubionymi sosami, w mojej propozycji to sos meksykański. Z przedstawionych proporcji wychodzi około 22 kawałków kurczaka. Co potrzebne do przygotowania? (proporcje na 800g piersi kurczaka, dla 4-6 osób) 800g piersi kurczaka 400ml maślanki naturalnej  200g mąki pszennej przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, suszony lubczyk) olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia Przygotowanie Piersi kurczaka kroimy na dość duże kawałki/paski, pokrojoną pierś wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami (płaska łyżeczka soli, pieprzu

Kurczak gyros z domowymi frytkami

Proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, szczególnie powinny zasmakować wam domowe frytki, które są złociste, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia frytek, gdyż pozostałe części dania robią się równocześnie. Co będziesz potrzebować (porcja na 3-4 osoby): 600g piersi z kurczaka przyprawa 'gyros' sól, pieprz, ostra papryka w proszku ryż parbioled (100g na osobę)  brokuły lub inne ulubione warzywo, sałata 500g dużych ziemniaków 3 łyżeczki cukru 400ml oleju do smażenia Frytki: obierz ziemniaki, pokrój w dość grube kawałki; zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą z jedną łyżeczką cukru; odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę z ziemniaków i zalej je wodą z cukrem jeszcze dwa razy. Odsączone ziemniaki należy dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym/kuchennej ścierce. Frytki smażymy na patelni z dużą ilością rozgrzanego do około 170*C oleju (tak by ziemniaki były całkowicie zakryte), smażymy przez około 10-12 minut, aż nab

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to coś co pewnie już widzieliście nie raz, jednak jest to danie bardzo proste i szybkie (jeśli mamy ziemniaki "z wczoraj") oraz jak dla mnie bardzo kojarzące się z latem, gdy przy okazji mamy ochotę na mizerię i jajko sadzone. Wykonanie ich jest bardzo proste, ważne by ziemniaki były zimne, dlatego sprawdzają się najlepiej takie, które zostały nam z poprzedniego dnia lub ugotować należy je rano, by do pory obiadowej zdążyły wystygnąć.  Składniki na około 20 kotletów:  1,5kg ziemniaków, ugotowanych, rozgniecionych za pomocą praski/ubijaczki do ziemniaków, wystudzonych pęczek szczypiorku sól, pieprz, ostra papryka, czosnek (świeży, granulowany), inne ulubione przyprawy, które pasują do dania i na które mamy ochotę bułka tarta 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka do masy + 1 jajko rozbełtane do obtaczania kotletów Przygotowanie: do ugniecionych i ostudzonych ziemniaków dodać dwa jajka, mąkę, sól, pieprz, ostra papryka i czosnek do smaku, posiek