Przejdź do głównej zawartości

Pizza


Przepis na idealną, domową pizzę. Nie musisz mieć pieca opalanego drewnem, by zrobić pyszną domową pizzę wystarczy zwykły piekarnik oraz odrobina cierpliwości. Pizza to danie, które zna i lubi chyba każdy. Jednak wiele pizzerii nie oferuje nam takiej jakbyśmy chcieli czyli świeżo wyjętej z pieca i chrupiącego z wierzchu ciasta z miękkim puszystym środkiem. Do tego przepisu nie jest potrzebny nawet kamień do pizzy czy jakaś specjalna blaszka, wystarczy ta dołączona do piekarnika. Sekretem chrupiącego ciasta jest rozgrzanie piekarnika do maksymalnej temperatury na jaką nam pozwala wraz z blachą z piekarnika w środku.

Co będziesz potrzebował?
(proporcję na dwie pizze, średnica około 30cm)
  • 300g mąki pszennej (ja używam tortowej lub "wrocławskiej")
  • 200ml ciepłej wody (o temperaturze ciała, ważne by nie za gorąca, gdyż można "zabić" drożdże)
  • 7g (opakowanie) suszonych drożdży lub 15g świeżych (z kostki)
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • dwie łyżki oleju lub oliwy
Przygotowanie
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do maksymalnej temperatury (mój pozwala na 230*C), należy także od razu włożyć na ostatnią szynę blachę z piekarnika, jednak należy ją włożyć do góry nogami, tak by na górze była płaska powierzchnia. 
Ciasto: mąkę oraz sól wsyp do miski, do szklanki wklej 200ml ciepłej wody oraz olej, następnie dodaj cukier oraz dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Kolejno wymieszaj rozczyn drożdży z mąką w misce i dokładnie wymieszaj łyżką do połączenia składników, następnie wyrabiaj rękoma lub mikserem przez minimum 5 minut. Ciasto powinno być elastycznie, nie za suche (nie podsypuj za dużo mąki). Po wyrobieniu przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości). 
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stół/stolnice, podziel na dwie równe części (jedną odłóż do miski i przykryj) z pierwszej uformuj cieniutki okrąg (możesz użyć wałka). Przełóż ciasto na podsypaną mąką drugą blachą, dużą deskę do krojenia, profesjonalną i drewnianą szpachlę do pizzy lub cokolwiek innego co pozwoli na łatwe zsunięcie ciasta na rozgrzaną w piekarniku blachę. 
Na uformowane ciasto wyłóż sos pomidorowy, ser oraz dowolne, ulubione składniki (typu szynka, pieczarki itp). Ostrożnie zsuń pizzę na rozgrzaną blachę w piekarniku. Pieczemy na rozgrzanej blasze przez około 12 minut.

Przepis na sos pomidorowy do pizzy: Sparz, obierz i pokrój w kostkę 3 pomidory (lub jedną puszkę pomidorów bez skórki), włóż do garnka wraz z łyżeczką płaską soli, szczyptą pieprzu oraz ostrej papryki, ząbkiem czosnku, łyżeczką cukru, łyżeczką oliwy/oleju. Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, tak by odparował nadmiar wody z sosu. Ostudź przed położeniem na pizzę. 

Koszt
  • 3 pomidory lub puszka pomidorów: 2zł
  • 300g mąki pszennej: 0,60zł
  • czosnek, 3 łyżki oleju, przyprawy: 1zł
  • drożdże: 1zł (kostka, paczka suszonych 7g)
  • ser mozarella (2 sztuki - 5zł)
  • + dodatki dowolne
Całkowity (orientacyjny) koszt za dwie pizze: 9,60zł

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Panierowany kurczak jak w KFC

Gdy mamy ochotę na panierowanego kurczaka warto go przygotować trochę w inny sposób. Co powiecie na "polędwiczki" z kurczaka inspirowane tymi ze znanej sieci fastfoodowej? Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty w środku ale jednocześnie posiada chrupiącą, złocistą panierkę do przygotowania której potrzebujemy tylko kilka składników. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać np. z frytkami i ulubionymi sosami, w mojej propozycji to sos meksykański. Z przedstawionych proporcji wychodzi około 22 kawałków kurczaka. Co potrzebne do przygotowania? (proporcje na 800g piersi kurczaka, dla 4-6 osób) 800g piersi kurczaka 400ml maślanki naturalnej  200g mąki pszennej przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, suszony lubczyk) olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia Przygotowanie Piersi kurczaka kroimy na dość duże kawałki/paski, pokrojoną pierś wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami (płaska łyżeczka soli, pieprzu

Kurczak gyros z domowymi frytkami

Proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, szczególnie powinny zasmakować wam domowe frytki, które są złociste, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia frytek, gdyż pozostałe części dania robią się równocześnie. Co będziesz potrzebować (porcja na 3-4 osoby): 600g piersi z kurczaka przyprawa 'gyros' sól, pieprz, ostra papryka w proszku ryż parbioled (100g na osobę)  brokuły lub inne ulubione warzywo, sałata 500g dużych ziemniaków 3 łyżeczki cukru 400ml oleju do smażenia Frytki: obierz ziemniaki, pokrój w dość grube kawałki; zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą z jedną łyżeczką cukru; odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę z ziemniaków i zalej je wodą z cukrem jeszcze dwa razy. Odsączone ziemniaki należy dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym/kuchennej ścierce. Frytki smażymy na patelni z dużą ilością rozgrzanego do około 170*C oleju (tak by ziemniaki były całkowicie zakryte), smażymy przez około 10-12 minut, aż nab

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to coś co pewnie już widzieliście nie raz, jednak jest to danie bardzo proste i szybkie (jeśli mamy ziemniaki "z wczoraj") oraz jak dla mnie bardzo kojarzące się z latem, gdy przy okazji mamy ochotę na mizerię i jajko sadzone. Wykonanie ich jest bardzo proste, ważne by ziemniaki były zimne, dlatego sprawdzają się najlepiej takie, które zostały nam z poprzedniego dnia lub ugotować należy je rano, by do pory obiadowej zdążyły wystygnąć.  Składniki na około 20 kotletów:  1,5kg ziemniaków, ugotowanych, rozgniecionych za pomocą praski/ubijaczki do ziemniaków, wystudzonych pęczek szczypiorku sól, pieprz, ostra papryka, czosnek (świeży, granulowany), inne ulubione przyprawy, które pasują do dania i na które mamy ochotę bułka tarta 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka do masy + 1 jajko rozbełtane do obtaczania kotletów Przygotowanie: do ugniecionych i ostudzonych ziemniaków dodać dwa jajka, mąkę, sól, pieprz, ostra papryka i czosnek do smaku, posiek