Przepis na idealną, domową pizzę. Nie musisz mieć pieca opalanego drewnem, by zrobić pyszną domową pizzę wystarczy zwykły piekarnik oraz odrobina cierpliwości. Pizza to danie, które zna i lubi chyba każdy. Jednak wiele pizzerii nie oferuje nam takiej jakbyśmy chcieli czyli świeżo wyjętej z pieca i chrupiącego z wierzchu ciasta z miękkim puszystym środkiem. Do tego przepisu nie jest potrzebny nawet kamień do pizzy czy jakaś specjalna blaszka, wystarczy ta dołączona do piekarnika. Sekretem chrupiącego ciasta jest rozgrzanie piekarnika do maksymalnej temperatury na jaką nam pozwala wraz z blachą z piekarnika w środku.
Co będziesz potrzebował?
(proporcję na dwie pizze, średnica około 30cm)
- 300g mąki pszennej (ja używam tortowej lub "wrocławskiej")
- 200ml ciepłej wody (o temperaturze ciała, ważne by nie za gorąca, gdyż można "zabić" drożdże)
- 7g (opakowanie) suszonych drożdży lub 15g świeżych (z kostki)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- dwie łyżki oleju lub oliwy
Przygotowanie
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do maksymalnej temperatury (mój pozwala na 230*C), należy także od razu włożyć na ostatnią szynę blachę z piekarnika, jednak należy ją włożyć do góry nogami, tak by na górze była płaska powierzchnia.
Ciasto: mąkę oraz sól wsyp do miski, do szklanki wklej 200ml ciepłej wody oraz olej, następnie dodaj cukier oraz dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Kolejno wymieszaj rozczyn drożdży z mąką w misce i dokładnie wymieszaj łyżką do połączenia składników, następnie wyrabiaj rękoma lub mikserem przez minimum 5 minut. Ciasto powinno być elastycznie, nie za suche (nie podsypuj za dużo mąki). Po wyrobieniu przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stół/stolnice, podziel na dwie równe części (jedną odłóż do miski i przykryj) z pierwszej uformuj cieniutki okrąg (możesz użyć wałka). Przełóż ciasto na podsypaną mąką drugą blachą, dużą deskę do krojenia, profesjonalną i drewnianą szpachlę do pizzy lub cokolwiek innego co pozwoli na łatwe zsunięcie ciasta na rozgrzaną w piekarniku blachę.
Na uformowane ciasto wyłóż sos pomidorowy, ser oraz dowolne, ulubione składniki (typu szynka, pieczarki itp). Ostrożnie zsuń pizzę na rozgrzaną blachę w piekarniku. Pieczemy na rozgrzanej blasze przez około 12 minut.
Przepis na sos pomidorowy do pizzy: Sparz, obierz i pokrój w kostkę 3 pomidory (lub jedną puszkę pomidorów bez skórki), włóż do garnka wraz z łyżeczką płaską soli, szczyptą pieprzu oraz ostrej papryki, ząbkiem czosnku, łyżeczką cukru, łyżeczką oliwy/oleju. Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, tak by odparował nadmiar wody z sosu. Ostudź przed położeniem na pizzę.
Koszt
- 3 pomidory lub puszka pomidorów: 2zł
- 300g mąki pszennej: 0,60zł
- czosnek, 3 łyżki oleju, przyprawy: 1zł
- drożdże: 1zł (kostka, paczka suszonych 7g)
- ser mozarella (2 sztuki - 5zł)
- + dodatki dowolne
Komentarze
Prześlij komentarz