Zupa - krem z kalafiora to propozycja szybkiej zupy w słoneczne i ciepłe dni, kiedy to nie mamy czasu ani ochoty na stanie przy garach i gotowanie. Przygotowanie tej prostej zupy zajmie nam około 15-20 minut. Jest banalnie prosta do przygotowania, a dodając do niej czosnkowe grzanki stać się może nawet daniem obiadowym.
Co będziemy potrzebować?
(proporcje dla 4-6 osób)
- 1 główka kalafiora
- 2 ziemniaki
- szczypiorek
- 4 kromki czerstwego chleba lub bułki
- ząbek czosnku
- odrobina oleju
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do dwóch litrów osolonego wrzątku, ugotować do miękkości. Do ziemniaków wrzucić umyty i pokrojony w różyczki kalafior, dodać pieprz i gotować 6-8 min (aż kalafior będzie miękki). Dodać posiekany jeden ząbek czosnku. Następnie użyć blendera/miksera i doprowadzić zupę do stanu gęstego kremu. Do smaku można dodać odrobinę dobrej śmietanki (30%). Czerstwy chleb lub bułkę pokroić w kostkę (chleb można wcześniej nasmarować ząbkiem czosnku), rozgrzać na patelni odrobinę oleju, podsmażyć kawałki pieczywa z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Nalać zupę do miseczki, posypać grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz