Przejdź do głównej zawartości

Smażony kurczak i ryż z pieczarkami

Grilowany kurczak z ryżem z pieczarkami oraz miksem sałat to doskonała propozycja na obiad który przygotujecie w pół godziny. Lekki, nie tłusty (pierś kurczaka jest smażona w torebce z papieru do pieczenia) oraz smakowity ryż jaśminowy z dodatkami w postaci podsmażonych na złoto pieczarek oraz ostrym akcentem w postaci szczypioru. 

Co potrzebne do przygotowania:
(danie dla dwóch osób)
  • jedna pierś z kurczaka (około 300g)
  • dwa woreczki ryżu jaśminowego
  • 100g pieczarek
  • 1 pęczek szczypioru wraz z cebulką dymką
  • ulubiony mix sałat, pomidor
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, odrobina oleju/masła (do podsmażenia pieczarek), 
  • olej/oliwa, 2 łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki musztardy, szczypta soli i pieprzu (sos do sałaty)
  • papier do pieczenia do przygotowania dwóch kieszonek w których będziemy smażyć mięso
Przygotowanie
Zaczynamy od przekrojenia piersi z kurczaka na dwa filety, a następnie posypania ich z dwóch stron przyprawami (sól, pieprz, ostra i słodka papryka, granulowany czosnek, tutaj możemy dodać ulubione przyprawy). Następnie z papieru do pieczenia tworzymy kieszonki/sakiewki, ważne by kurczak w nich był szczelnie zamknięty, wkładamy filety kurczaka i dokładnie zamykamy z każdej strony, odstawiamy. Ryż jaśminowy (lub dowolny ulubiony) gotujemy na sypko, ważne by nie wybierać ryżu który jest kleisty. Gotujemy ryż około 15 minut. W tym samym czasie na rozgrzanej patelni topimy masło lub olej i podsmażamy na złoty kolor pieczarki wraz z posiekaną w kostkę cebulką dymką. Ugotowany ryż przekładamy do garnka lub miski, dodajemy do niego podsmażone pieczarki oraz pokrojony szczypior i wszystko razem mieszamy. Na rozgrzanej patelni układamy nasze wcześniej przygotowane filety z kurczaka w papierowych sakiewkach. Smażymy z każdej strony po około 4 minuty (mięso dzięki takiej metodzie smażenia pozostaje bardzo soczyste).  Ryż z pieczarkami oraz usmażone filety kurczaka podajemy z przygotowanym miksem sałat (np. z pomidorem i sosem z oliwy, cytryny, cukru i musztardy, soli i pieprzu  - wszystkie składniki sosu wrzucamy do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy przez kilka sekund, polewamy sałatę tuż przed podaniem).

Koszt
  • pierś z kurczaka około 300g, około 5zł
  • miks sałat - 4zł
  • dwa woreczki ryżu - 1,30zł
  • cebulka dymka - 0,50zł
  • pomidor - 0,60zł
  • pieczarki - 1,20zł
Całkowy (orientacyjny) koszt:  12,60zł

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Panierowany kurczak jak w KFC

Gdy mamy ochotę na panierowanego kurczaka warto go przygotować trochę w inny sposób. Co powiecie na "polędwiczki" z kurczaka inspirowane tymi ze znanej sieci fastfoodowej? Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty w środku ale jednocześnie posiada chrupiącą, złocistą panierkę do przygotowania której potrzebujemy tylko kilka składników. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać np. z frytkami i ulubionymi sosami, w mojej propozycji to sos meksykański. Z przedstawionych proporcji wychodzi około 22 kawałków kurczaka. Co potrzebne do przygotowania? (proporcje na 800g piersi kurczaka, dla 4-6 osób) 800g piersi kurczaka 400ml maślanki naturalnej  200g mąki pszennej przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, suszony lubczyk) olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia Przygotowanie Piersi kurczaka kroimy na dość duże kawałki/paski, pokrojoną pierś wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami (płaska łyżeczka soli, pieprzu

Kurczak gyros z domowymi frytkami

Proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, szczególnie powinny zasmakować wam domowe frytki, które są złociste, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia frytek, gdyż pozostałe części dania robią się równocześnie. Co będziesz potrzebować (porcja na 3-4 osoby): 600g piersi z kurczaka przyprawa 'gyros' sól, pieprz, ostra papryka w proszku ryż parbioled (100g na osobę)  brokuły lub inne ulubione warzywo, sałata 500g dużych ziemniaków 3 łyżeczki cukru 400ml oleju do smażenia Frytki: obierz ziemniaki, pokrój w dość grube kawałki; zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą z jedną łyżeczką cukru; odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę z ziemniaków i zalej je wodą z cukrem jeszcze dwa razy. Odsączone ziemniaki należy dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym/kuchennej ścierce. Frytki smażymy na patelni z dużą ilością rozgrzanego do około 170*C oleju (tak by ziemniaki były całkowicie zakryte), smażymy przez około 10-12 minut, aż nab

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to coś co pewnie już widzieliście nie raz, jednak jest to danie bardzo proste i szybkie (jeśli mamy ziemniaki "z wczoraj") oraz jak dla mnie bardzo kojarzące się z latem, gdy przy okazji mamy ochotę na mizerię i jajko sadzone. Wykonanie ich jest bardzo proste, ważne by ziemniaki były zimne, dlatego sprawdzają się najlepiej takie, które zostały nam z poprzedniego dnia lub ugotować należy je rano, by do pory obiadowej zdążyły wystygnąć.  Składniki na około 20 kotletów:  1,5kg ziemniaków, ugotowanych, rozgniecionych za pomocą praski/ubijaczki do ziemniaków, wystudzonych pęczek szczypiorku sól, pieprz, ostra papryka, czosnek (świeży, granulowany), inne ulubione przyprawy, które pasują do dania i na które mamy ochotę bułka tarta 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka do masy + 1 jajko rozbełtane do obtaczania kotletów Przygotowanie: do ugniecionych i ostudzonych ziemniaków dodać dwa jajka, mąkę, sól, pieprz, ostra papryka i czosnek do smaku, posiek