Grilowany kurczak z ryżem z pieczarkami oraz miksem sałat to doskonała propozycja na obiad który przygotujecie w pół godziny. Lekki, nie tłusty (pierś kurczaka jest smażona w torebce z papieru do pieczenia) oraz smakowity ryż jaśminowy z dodatkami w postaci podsmażonych na złoto pieczarek oraz ostrym akcentem w postaci szczypioru.
Co potrzebne do przygotowania:
(danie dla dwóch osób)
- jedna pierś z kurczaka (około 300g)
- dwa woreczki ryżu jaśminowego
- 100g pieczarek
- 1 pęczek szczypioru wraz z cebulką dymką
- ulubiony mix sałat, pomidor
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, odrobina oleju/masła (do podsmażenia pieczarek),
- olej/oliwa, 2 łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki musztardy, szczypta soli i pieprzu (sos do sałaty)
- papier do pieczenia do przygotowania dwóch kieszonek w których będziemy smażyć mięso
Przygotowanie
Zaczynamy od przekrojenia piersi z kurczaka na dwa filety, a następnie posypania ich z dwóch stron przyprawami (sól, pieprz, ostra i słodka papryka, granulowany czosnek, tutaj możemy dodać ulubione przyprawy). Następnie z papieru do pieczenia tworzymy kieszonki/sakiewki, ważne by kurczak w nich był szczelnie zamknięty, wkładamy filety kurczaka i dokładnie zamykamy z każdej strony, odstawiamy. Ryż jaśminowy (lub dowolny ulubiony) gotujemy na sypko, ważne by nie wybierać ryżu który jest kleisty. Gotujemy ryż około 15 minut. W tym samym czasie na rozgrzanej patelni topimy masło lub olej i podsmażamy na złoty kolor pieczarki wraz z posiekaną w kostkę cebulką dymką. Ugotowany ryż przekładamy do garnka lub miski, dodajemy do niego podsmażone pieczarki oraz pokrojony szczypior i wszystko razem mieszamy. Na rozgrzanej patelni układamy nasze wcześniej przygotowane filety z kurczaka w papierowych sakiewkach. Smażymy z każdej strony po około 4 minuty (mięso dzięki takiej metodzie smażenia pozostaje bardzo soczyste). Ryż z pieczarkami oraz usmażone filety kurczaka podajemy z przygotowanym miksem sałat (np. z pomidorem i sosem z oliwy, cytryny, cukru i musztardy, soli i pieprzu - wszystkie składniki sosu wrzucamy do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy przez kilka sekund, polewamy sałatę tuż przed podaniem).
Koszt
- pierś z kurczaka około 300g, około 5zł
- miks sałat - 4zł
- dwa woreczki ryżu - 1,30zł
- cebulka dymka - 0,50zł
- pomidor - 0,60zł
- pieczarki - 1,20zł
Komentarze
Prześlij komentarz