Przejdź do głównej zawartości

Faszerowana cukinia mięsem i warzywami


W okresie letnim warto sięgać po świeże warzywa, powinniśmy jeść ich bardzo dużo, w tym okresie są najlepsze i najtańsze, jednym z moich ulubionych sezonowych warzyw w okresie letnim jest cukinia. Jest zdrowa, smaczna, tania i można z niej przygotować wiele potraw, jedną z nich przedstawiam poniżej. Bardzo proste w przygotowaniu i sycące danie. 

Co potrzebujesz do przygotowania?
(składniki na 4 osoby / cztery cukinie)
  • 4 duże cukinie
  • 400g mięsa mielonego (dowolnego rodzaju, u mnie wieprzowe)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 świezy pomidor
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku, czosnek
  • 1 mała cebula

Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 180*C z termoobiegiem. Cukinie przekroić wzdłuż, małą łyżeczką wyskrobać pestki zostawiając jednak sporą cześć miąższu. Wydrążone cukinie podgotować w wodzie z solą przez około 5 minut. Cebulę oraz paprykę posiekać ma małą kostkę, posmażyć na patelni. Dodać do nich mięso mielone - podsmażyć przez 3 minuty. Dodać pokrojonego w małą kostkę pomidora oraz przyprawy, poddusić przez 5 minut do odparowania nadmiaru płynu. Wyciągnąć cukinie z wody i nafaszerować je przygotowanym farszem mięsno-warzywnym. Opcjonalnie można na wierzchu posypać startym serem. Piec przez około 20 minut (w przypadku dodania żółtego sera aż do jego zrumienienia). Podawać można z ryżem, makaronem czy dobrym pełnoziarnistym pieczywem.

Koszt
  • 4 cukinie - 2,50zł
  • mięso mielone - 4,50zł
  • papryka czerwona - 0,60zł
  • cebula - 0,30zł
  • 1 pomidor - 0,80zł
Całkowity (orientacyjny) koszt:  8,70zł

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Panierowany kurczak jak w KFC

Gdy mamy ochotę na panierowanego kurczaka warto go przygotować trochę w inny sposób. Co powiecie na "polędwiczki" z kurczaka inspirowane tymi ze znanej sieci fastfoodowej? Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty w środku ale jednocześnie posiada chrupiącą, złocistą panierkę do przygotowania której potrzebujemy tylko kilka składników. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać np. z frytkami i ulubionymi sosami, w mojej propozycji to sos meksykański. Z przedstawionych proporcji wychodzi około 22 kawałków kurczaka. Co potrzebne do przygotowania? (proporcje na 800g piersi kurczaka, dla 4-6 osób) 800g piersi kurczaka 400ml maślanki naturalnej  200g mąki pszennej przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, suszony lubczyk) olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia Przygotowanie Piersi kurczaka kroimy na dość duże kawałki/paski, pokrojoną pierś wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami (płaska łyżeczka soli, pieprzu

Kurczak gyros z domowymi frytkami

Proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, szczególnie powinny zasmakować wam domowe frytki, które są złociste, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia frytek, gdyż pozostałe części dania robią się równocześnie. Co będziesz potrzebować (porcja na 3-4 osoby): 600g piersi z kurczaka przyprawa 'gyros' sól, pieprz, ostra papryka w proszku ryż parbioled (100g na osobę)  brokuły lub inne ulubione warzywo, sałata 500g dużych ziemniaków 3 łyżeczki cukru 400ml oleju do smażenia Frytki: obierz ziemniaki, pokrój w dość grube kawałki; zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą z jedną łyżeczką cukru; odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę z ziemniaków i zalej je wodą z cukrem jeszcze dwa razy. Odsączone ziemniaki należy dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym/kuchennej ścierce. Frytki smażymy na patelni z dużą ilością rozgrzanego do około 170*C oleju (tak by ziemniaki były całkowicie zakryte), smażymy przez około 10-12 minut, aż nab

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to coś co pewnie już widzieliście nie raz, jednak jest to danie bardzo proste i szybkie (jeśli mamy ziemniaki "z wczoraj") oraz jak dla mnie bardzo kojarzące się z latem, gdy przy okazji mamy ochotę na mizerię i jajko sadzone. Wykonanie ich jest bardzo proste, ważne by ziemniaki były zimne, dlatego sprawdzają się najlepiej takie, które zostały nam z poprzedniego dnia lub ugotować należy je rano, by do pory obiadowej zdążyły wystygnąć.  Składniki na około 20 kotletów:  1,5kg ziemniaków, ugotowanych, rozgniecionych za pomocą praski/ubijaczki do ziemniaków, wystudzonych pęczek szczypiorku sól, pieprz, ostra papryka, czosnek (świeży, granulowany), inne ulubione przyprawy, które pasują do dania i na które mamy ochotę bułka tarta 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka do masy + 1 jajko rozbełtane do obtaczania kotletów Przygotowanie: do ugniecionych i ostudzonych ziemniaków dodać dwa jajka, mąkę, sól, pieprz, ostra papryka i czosnek do smaku, posiek