W okresie letnim warto sięgać po świeże warzywa, powinniśmy jeść ich bardzo dużo, w tym okresie są najlepsze i najtańsze, jednym z moich ulubionych sezonowych warzyw w okresie letnim jest cukinia. Jest zdrowa, smaczna, tania i można z niej przygotować wiele potraw, jedną z nich przedstawiam poniżej. Bardzo proste w przygotowaniu i sycące danie.
Co potrzebujesz do przygotowania?
(składniki na 4 osoby / cztery cukinie)
- 4 duże cukinie
- 400g mięsa mielonego (dowolnego rodzaju, u mnie wieprzowe)
- 1 czerwona papryka
- 1 świezy pomidor
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku, czosnek
- 1 mała cebula
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 180*C z termoobiegiem. Cukinie przekroić wzdłuż, małą łyżeczką wyskrobać pestki zostawiając jednak sporą cześć miąższu. Wydrążone cukinie podgotować w wodzie z solą przez około 5 minut. Cebulę oraz paprykę posiekać ma małą kostkę, posmażyć na patelni. Dodać do nich mięso mielone - podsmażyć przez 3 minuty. Dodać pokrojonego w małą kostkę pomidora oraz przyprawy, poddusić przez 5 minut do odparowania nadmiaru płynu. Wyciągnąć cukinie z wody i nafaszerować je przygotowanym farszem mięsno-warzywnym. Opcjonalnie można na wierzchu posypać startym serem. Piec przez około 20 minut (w przypadku dodania żółtego sera aż do jego zrumienienia). Podawać można z ryżem, makaronem czy dobrym pełnoziarnistym pieczywem.
Koszt
- 4 cukinie - 2,50zł
- mięso mielone - 4,50zł
- papryka czerwona - 0,60zł
- cebula - 0,30zł
- 1 pomidor - 0,80zł
Komentarze
Prześlij komentarz