Przejdź do głównej zawartości

Prosta sałatka makaronowa z tuńczykiem

Przepis na prostą sałatkę makaronową z dodatkiem tuńczyka. Jest to idealna propozycja na lekki obiad, kolację lub alternatywa dla nudnych kanapek do pracy. Wykonanie jest bardzo proste i ogranicza się jedynie do ugotowania makaronu i pokrojeniu składników.

Co będziesz potrzebować?
(proporcje dla 4-6 osób)
  • 300g makaronu penne
  • 400g pomidorków koktajlowych
  • jedno opakowanie ulubionej sałaty, u mnie rukola z roszponką
  • 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu
  • puszka tuńczyka w oleju
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (3 łyżeczki na 3 litry wody), pomidorki przekroić na pół i włożyć do miski, a następnie dodać rukolę/roszponkę, tuńczyka wraz z całą zalewą (gdyż olej z niego będzie służył za dressing). Ugotowany, przepłukany pod zimną wodą (to ważne by przepłukać go wodą w durszlaku by nie sklejał się) oraz przestudzony dodać do miski z sałatką, posypać całość solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona przez min. 30 min w lodówce. Z określonej proporcji wychodzi duża miska sałatki. Przechowywać w lodówce przez maksymalnie dwa dni.

Koszt
  • makaron - 2,20zł
  • pomidorki - 4,50zł
  • sałata - 2,60zł
  • tuńczyk - 2,99zł
Całkowity (orientacyjny) koszt to:  12,29zł
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Panierowany kurczak jak w KFC

Gdy mamy ochotę na panierowanego kurczaka warto go przygotować trochę w inny sposób. Co powiecie na "polędwiczki" z kurczaka inspirowane tymi ze znanej sieci fastfoodowej? Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty w środku ale jednocześnie posiada chrupiącą, złocistą panierkę do przygotowania której potrzebujemy tylko kilka składników. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać np. z frytkami i ulubionymi sosami, w mojej propozycji to sos meksykański. Z przedstawionych proporcji wychodzi około 22 kawałków kurczaka. Co potrzebne do przygotowania? (proporcje na 800g piersi kurczaka, dla 4-6 osób) 800g piersi kurczaka 400ml maślanki naturalnej  200g mąki pszennej przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, suszony lubczyk) olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia Przygotowanie Piersi kurczaka kroimy na dość duże kawałki/paski, pokrojoną pierś wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami (płaska łyżeczka soli, pieprzu...

Kurczak gyros z domowymi frytkami

Proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, szczególnie powinny zasmakować wam domowe frytki, które są złociste, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia frytek, gdyż pozostałe części dania robią się równocześnie. Co będziesz potrzebować (porcja na 3-4 osoby): 600g piersi z kurczaka przyprawa 'gyros' sól, pieprz, ostra papryka w proszku ryż parbioled (100g na osobę)  brokuły lub inne ulubione warzywo, sałata 500g dużych ziemniaków 3 łyżeczki cukru 400ml oleju do smażenia Frytki: obierz ziemniaki, pokrój w dość grube kawałki; zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą z jedną łyżeczką cukru; odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę z ziemniaków i zalej je wodą z cukrem jeszcze dwa razy. Odsączone ziemniaki należy dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym/kuchennej ścierce. Frytki smażymy na patelni z dużą ilością rozgrzanego do około 170*C oleju (tak by ziemniaki były całkowicie zakryte), smażymy przez około 10-12 minut, aż nab...

Lemon Bars

Lemon Bars to pyszne i proste w przygotowaniu mocno cytrynowe ciasteczka. Kruche ciasto, na to lekko kwaśna i bardzo smaczna masa cytrynowa, wszystko posypane cukrem pudrem. Wykonanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut.  Składniki (na formę 23x23cm), kruche ciasto: 250g mąki pszennej 100g cukru szczypta soli 225g zimnego masła Składniki na masę cytrynową: 35g mąki pszennej 4 całe jajka 300g cukru białego 2 łyżeczki skórki z cytryny 150g soku z cytryny (około 6 cytryn, zależy od wielkości) + cukier puder do posypania na samym końcu Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180*C, grzanie góra dół. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta, do miski wsypujemy wszystkie składniki (mąkę, cukier, szczyptę soli) oraz pokrojone w małe kawałki zimne masło, całość ugniatamy za pomocą widelca lub noża, chodzi o to by jak najmniej dotykać ciasto ciepłymi dłońmi, tworzymy "kruszonkę" (ciasto nie ma mieć jednolitej masy). Całość wysypujemy na wyłożoną papierem d...