Przejdź do głównej zawartości

Panierowany kurczak jak w KFC

Gdy mamy ochotę na panierowanego kurczaka warto go przygotować trochę w inny sposób. Co powiecie na "polędwiczki" z kurczaka inspirowane tymi ze znanej sieci fastfoodowej? Tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty w środku ale jednocześnie posiada chrupiącą, złocistą panierkę do przygotowania której potrzebujemy tylko kilka składników. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać np. z frytkami i ulubionymi sosami, w mojej propozycji to sos meksykański. Z przedstawionych proporcji wychodzi około 22 kawałków kurczaka.

Co potrzebne do przygotowania?
(proporcje na 800g piersi kurczaka, dla 4-6 osób)
  • 800g piersi kurczaka
  • 400ml maślanki naturalnej
  •  200g mąki pszennej
  • przyprawy (sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, granulowany czosnek, suszony lubczyk)
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia


Przygotowanie
Piersi kurczaka kroimy na dość duże kawałki/paski, pokrojoną pierś wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami (płaska łyżeczka soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostej, pół łyżeczki czosnku oraz lubczyku), mieszamy kurczaka z przyprawami i zalewamy 200ml maślanki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h. Resztę (200ml) maślanki przelewamy do osobnej miski.
Mąkę pszenną na szerokim talerzu mieszamy z taką samą ilością i proporcjami przypraw jaką użyliśmy do marynowania kurczaka. 
Każdy kawałek kurczaka zamoczony w maślance przekładamy na talerz z mąką i obsypujemy go, następnie zanurzamy w odlanej wcześniej 200ml maślanki i znowu przekładamy na talerz z mąką i dokładnie obtaczamy. Dzięki podwójnemu panierowaniu powstanie nam właśnie fajna i gruba panierka z nieregularnymi kształtami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (by sprawdzić czy olej się dobrze nagrzał, gdy nie posiadamy kuchennego termometru wystarczy, że wrzucimy na patelnie z olejem kawałek chleba, jeżeli zacznie się smażyć i skwierczeć to znaczy że olej ma odpowiednią temperaturę). Układamy po kilka kawałków kurczaka na patelni (smażymy  partiami by nie obniżyć za mocno temperatury oleju oraz by kawałki kurczaka się ze sobą nie posklejały). Smażymy po około 3 minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru panierki.

Koszt
  • 800g piersi z kurczaka - 12zł
  • 200g mąki pszennej - 0,50zł
  • maślanka - 2zł
  • 500ml oleju - 5zł
Całkowity (orientacyjny) koszt:  19,50zł

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kurczak gyros z domowymi frytkami

Proste, smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, szczególnie powinny zasmakować wam domowe frytki, które są złociste, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia frytek, gdyż pozostałe części dania robią się równocześnie. Co będziesz potrzebować (porcja na 3-4 osoby): 600g piersi z kurczaka przyprawa 'gyros' sól, pieprz, ostra papryka w proszku ryż parbioled (100g na osobę)  brokuły lub inne ulubione warzywo, sałata 500g dużych ziemniaków 3 łyżeczki cukru 400ml oleju do smażenia Frytki: obierz ziemniaki, pokrój w dość grube kawałki; zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą z jedną łyżeczką cukru; odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę z ziemniaków i zalej je wodą z cukrem jeszcze dwa razy. Odsączone ziemniaki należy dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym/kuchennej ścierce. Frytki smażymy na patelni z dużą ilością rozgrzanego do około 170*C oleju (tak by ziemniaki były całkowicie zakryte), smażymy przez około 10-12 minut, aż nab...

Lemon Bars

Lemon Bars to pyszne i proste w przygotowaniu mocno cytrynowe ciasteczka. Kruche ciasto, na to lekko kwaśna i bardzo smaczna masa cytrynowa, wszystko posypane cukrem pudrem. Wykonanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut.  Składniki (na formę 23x23cm), kruche ciasto: 250g mąki pszennej 100g cukru szczypta soli 225g zimnego masła Składniki na masę cytrynową: 35g mąki pszennej 4 całe jajka 300g cukru białego 2 łyżeczki skórki z cytryny 150g soku z cytryny (około 6 cytryn, zależy od wielkości) + cukier puder do posypania na samym końcu Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180*C, grzanie góra dół. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta, do miski wsypujemy wszystkie składniki (mąkę, cukier, szczyptę soli) oraz pokrojone w małe kawałki zimne masło, całość ugniatamy za pomocą widelca lub noża, chodzi o to by jak najmniej dotykać ciasto ciepłymi dłońmi, tworzymy "kruszonkę" (ciasto nie ma mieć jednolitej masy). Całość wysypujemy na wyłożoną papierem d...